Wednesday, January 15, 2014

Vitamin D3 a K2 v zime

Dosli mi prave vitaminy D3 a K2 z Ameriky. Linky na objednanie dole. Za 20 dolarov mam posterane na 2 zimy.. 
"Niekedy lekári predpisovali D ale prestali, aby mali farmy biznis. 90% populácie trpí nedostatkom."
V casoch vitarianstva som bol proti suplementovaniu, ale po tom co som stravil 2 zimy 2010 a 2011 na vegetariansko-veganskej strave a z velkej casti aj na surovej som sa poucil. Bol som v tom case bledy, slaby, chudsi a velmi som sa tesil na slnko, na jar. Stale som rozmyslal kedy uz bude teplejsie a nevedel som sa dockat kedy ma slnecne luce vyobjimaju a dodaju mi radsot. Ako sa hovori: Světlo mi dává sílu. To ale jasne znamena ze telo si pytalo to co mu chybalo: Slnecnce ziarenie, teda vitamin D. Vitamin D sa v zime zo slnka neprijma, pretoze luce su po cely den tak nizko nad horizontom, ze potrebne UV ziarenie sa odrazi. Iste, telo si dokaze vytvorit zasoby na celu zimu, ale my nezijeme v zime ako by sme mali zit a ako ziju vsetky zivocichy - ze len odpocivaju a cakaju a teda vela zivin nespotrebuju. Moj aktivny a besny styl zivota potrebuje vitaminu D viac ako len rezervne mnozstvo.
O tom ze nedostatok vitaminu D ma vplyv aj na psychicky stav, pocity stastia a mentalnu vykonnost sa neda objektivne hovorit ale inklinujem k tomuto nazoru. 
"Vitamín D3 je nejvíce podceňovaný vitamín vůbec. Tvoří se přirozeně s pomocí slunečního záření v kůži. Jeho nedostatek se projevuje hlavně v zimě, kdy způsobuje ztrátu energie, sexuálního libida, psychické výkonnosti, elánu, ambicí, regenerace, zhoršení spánku a tloustnutí."

Hlavne je D3 potrebny pre imunitu. K tomu je fajn brat aj vitamin K2 a dalej aj horcik, vapnik, zinek, vit. C. K2 je dolezite brat spolu s D3 pretoze zabranuje usadzovaniu vapnika v cievach a vseobecne je to prepojene. Aj bez toho je vitamin K2 takisto skvely.
Kamarat Honza https://www.facebook.com/Kosmas pise: 
"http://products.mercola.com/vitamin-k/ tady ja studuju a za posledni rok ziju vice menne podle nej pribral sem 26 kilo svalu a citim se uzasne,v zivote mi nebylo lip... meril sem si i viscelarni tuk,mam jen 2 kila,a metabolicky vek mi to ukazalo 12 let..."

***
tu su nejake uryvky z fora:
V knize Anabolics, jejíž autor patří mezi světovou elitu v odbornosti na testosteron, jsou zmíněny tyto doplňky na přirozenou hladinu tesťáku:
Vitamín D3, 3000 IU denně - ověřeno, funguje velmi dobře (v knize 4-hour body je doporučováno 6000 denně ve dvou dávkách, ráno a večer).
Zinek - uvádí 250 mg zinek sulfátu, ale ten má horší vstřebatelnost organismem, atomárně to odpovídá 50mg čistého zinku, tj. 3 tablety po 15mg denně.
Vápník - 500mg denně, na 4fitness je výhodné balení spolu s hořčíkem v optimálním poměru.
Rybí tuk - 2g denně (v knize 4 hour body taky doporučuje). Důležitý je taky denní příjem cholesterolu, např. ve slanině a vejcích.
Kyselina D-asparagová - (3.2g denně) tato studie ukazuje 33% zvýšení Luteinizačního hormonu a 40% zvýšení vlastního tesťáku. Navíc denní dávka stojí jenom 10 Kč. Kdyby to byla jenom z poloviny pravda, je to vynikající. Pár dní to testuju, subjektivně mám pocit že to funguje, ale ještě to prověřím delší dobu.
---
http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/230/Vitamin_D3_BestSupplementEver.aspx
Další myriáda skvělých účinků a odkazy na peer-reviewed studie.
Kromě vitamínu D treba brat také vitamín K2, ten řídí distribuci vápníku v těle.
---
Dávat 2000 UI denně nebo třeba 8000 UI jednou za týden, ale rozhodně nepřekračovat dávky 10 000 UI denně dýl jak jednou za měsíc. Žrát k tomu hodně zdrojů vápníku, ať se to správně metabolizuje s vápníkem a neukládá se to do stěn cév.
Účinky na psychiku - celkově povzbuzuje, dodává energii, posiluje imunitu, zlepšuje psychickej stav.
Jediný silný, co se v ČR dá sehnat, je Vigantol, 200 000 UI v lahvičce 10 ml. Stojí 24 Kč.
---
Kupuju toto:
vápník s hořčíkem zde (půl čajové lžičky ráno) http://www.4fitness.cz/suroviny/calcium-bioaktivni-p-366/
zinek (3 denně ráno) http://vitaminy-a-mineraly.heureka.cz/medpharma-zinek-15-mg-107-tablet/ a vitamín C s prodlouženou vstřebatelností Medpharma (2 denně ráno) http://vitaminy-a-mineraly.heureka.cz/medpharma-vitamin-c-1000-mg-se-sipky-s-prodlouzenym-ucinkem-107-tablet/
D3 vigantol nebo aspoň swiss http://www.lekarna.cz/swiss-vitamin-d3-efekt-1000i-u-tbl-90/

***

Takze ja som si kupil:
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-K-2-100-mcg-100-Vcaps/8702 
Aby to do EU neclili, treba objednavat z Ameriky pod 25 eur. Doba dodania: 2 tyzdne. Cena postovneho: 4 eura.
a ten vapnik horcik zinok C este uvidim. Zatial si do smoothies sypem mak.


No comments:

Post a Comment